Burgernet bericht

Geachte Burgernetdeelnemer,

Hierbij ontvangt u de Burgernet-nieuwsbrief van de gemeente Midden-Delfland! Midden-Delfland is een veilige gemeente om in te wonen, te werken en te recreëren en dat willen we zo houden. De overheid kan dat niet alleen en heeft de hulp van de inwoners hard nodig! Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de veiligheidsgerelateerde onderwerpen in onze gemeente.

Babbeltruc

Babbeltruc is een diefstalvorm dat steeds vaker voorkomt. Onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een smoes om binnen te komen. Deze personen doen zich bijvoorbeeld voor als een controleur, pakketbezorger of een persoon die hoognodig naar de wc moet. Vervolgens beroven zij u van uw geld of andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld.

Gemeente Midden-Delfland probeert hier preventief mee om te gaan. Zo is er in december 2017 een veiligheidsmarkt geweest met als thema babbeltruc. Aan de hand van een presentatie werden 65-plussers geïnformeerd over babbeltrucs en welke acties zij kunnen ondernemen om hier geen slachtoffer van te worden. Maar het probleem reikt verder dan 65-plussers.

Wat kunt u doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een babbeltruc?

Het meest voor de hand liggende is de deur niet open doen. Dit klinkt niet reeël, maar is wel het meest effectief. Door middel van materialen als een deurspion of kierstandhouder kunt u van te voren zien wie voor uw deur staat. Komt deze persoon u niet bekend voor? Dan kunt u de deur dichthouden. Heeft u de deur toch opengedaan? Dan kunt alsnog acties ondernemen om geen slachtoffer te worden van babbeltrucs. Dit kan door:

  • Niet te pinnen aan de deur, voor een collecteur kunt u van te voren muntgeld apart zetten
  • ID van een meteropnemer, pakketbezorger, reparateur of iemand anders na te trekken (dit kunt u ook laten doen door een mantelzorger of familielid). Deze mensen dragen altijd een ID en/of herkenningsbewijs bij zich. U kunt zelfs de desbetreffende organisatie bellen om te vragen of op dat moment iemand bij uw huis aanwezig moet zijn.
  • De deur dicht te doen als u iets wil pakken (bijvoorbeeld telefoon).

Heeft u een vraag over veiligheid? Stel uw vraag aan de gemeente!

De gemeente Midden-Delfland staat u graag te woord als u vragen heeft over veiligheid. Bij de gemeente kunt u terecht voor al uw vragen of opmerkingen omtrent veiligheid. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor meldingen over overlast door paarden- en hondenpoep. Misschien heeft u ook tips voor ons. Die horen wij ook graag. U kunt op de volgende manieren contact met ons opnemen:

  • Telefoonnummer: 015-3804111
  • E-mailadres: veiligheid@middendelfland.nl
  • Veiligheidsspreekuur: Iederen woensdag van 14.00 tot 15.00 uur in het Gemeentehuis van SchipluidenSamen houden we Midden-Delfland veilig!

Belangrijke telefoonnummers
Algemeen alarmnummer: 112
Geen spoed, wel hulp nodig: 0900 – 8844
Wijkagenten Schipluiden, Den Hoorn en Maasland: 0900 – 8844
Misdaad anoniem melden: 0800 – 7000

 

 

Burgernet voor de gemeenten Westland en Midden-Delfland.

Like politie Westland/Midden-Delfland op Facebook
Volg politie Westland/Midden-Delfland op Twitter

 www.burgernet.nl                  www.midden-delfland.nl