Verdachten overmeesterd: “Verkeerde dorp, knul”

De politie hield de auto aan

Door heel alert optreden van een inwoonster van Schipluiden en haar nieuwe buurman konden dinsdag jl. twee verdachten in de kraag gegrepen worden. Maar dit verhaal kreeg die avond nog een bizar vervolg waarbij zelfs de burgemeester in de achtervolging ging.

Dinsdagmiddag zag een inwoonster van de Philips de Blotestraat een paar jonge mannen met een Noord Afrikaans uiterlijk in de tuin van de buren lopen. Ze nam de twee goed in zich op en belde 112. Een andere, nieuwe buurman zag de twee vreemde gasten ook. Samen stappen ze in de auto en gaan op zoek. Als ze de verdachten zien, bellen ze opnieuw 112 en houden de politie, die snel ter plaatse is, op de hoogte.

Kordaat

“Opeens zien we bij het oude gemeentehuis een agent rollen met een van die twee kerels. Mijn nieuwe buurman springt er ook meteen op en roept naar de verdachte: “Verkeerde dorp, knul” De verdachte wordt in de boeien geslagen maar zijn maat ging er vandoor. Hij had echter buiten de inwoonster van de Philips de Blotestraat gerekend. Zij is de vrouw van een buurtprevent en rent achter de tweede verdachte aan. Even raakt ze hem kwijt maar ze kent de weg in het dorp en kan de motoragent die inmiddels gearriveerd is, de juiste kant op sturen. Dankzij dit kordate optreden kan ook de tweede verdachte opgepakt worden. De politie neemt de peugeot van de twee verdachten in beslag. Einde verhaal, zo lijkt het.

Bizar vervolg

Diezelfde avond wordt de nieuwe buurman buiten aangesproken door een paar Noord Afrikaanse mannen in een zwart autootje. Zij zoeken een blauwe brug waar een grijze peugeot van een vriend geparkeerd zou staan. Buurman kent geen blauwe brug in Schipluiden maar hij legt wel meteen verband met de in beslag genomen grijze peugeot van die middag. Hij seint de inwoonster van de Philips de Blotestraat in. Het bericht werd door hen op de buurtpreventieapp gezet. Een van de reagerende buurtpreventen ziet de zwarte auto en spreekt de inzittenden aan. Hij krijgt een ongeloofwaardig verhaal en belt de politie. Het kenteken van de zwarte auto wordt nagetrokken. Foute boel. De echtgenoot van de inwoonster, ook een buurtprevent, springt onmiddellijk in de auto en volgt de mannen. De zwarte auto rijdt richting Maasland met in zijn kielzog de buurtprevent die 112 aan de lijn heeft.

Trots

Ook burgemeester Rodenburg, die via dezelfde app op de hoogte is, zet de achtervolging in als hij in Maasland de zwarte auto met het doorgegeven kenteken ziet rijden. De auto gaat de A20 op en rijdt naar Vlaardingen. De burgemeester heeft in de auto contact met de wachtcommandant van politie. De bestuurder heeft in de gaten dat hij gevolgd wordt. Uiteindelijk rijdt hij een doodlopende straat in, gevolgd door zowel de buurtprevent als de burgemeester. Eén man uit de zwarte auto stapt in een ander voertuig maar ze kunnen niet meer langs de toegesnelde politieauto’s. De mannen wilden waarschijnlijk de (in beslag genomen) grijze auto ophalen maar had niet gerekend op alerte inwoners, buurtpreventen, de burgemeester en een snelle app. “Ik ben er heel trots op dat de mensen in Midden-Delfland zo alert zijn. Je moet echter wel altijd je eigen veiligheid voorop stellen, dat is het belangrijkst. We hopen die verdachten en hun maatjes hier nooit meer terug te zien!” aldus burgemeester Rodenburg.

Artikel uit: De Schakel Midden-Delfland d.d. 29 december 2016