Gevangenisstraf na inbraak in Schipluiden en achtervolging bij Den Hoorn

Vier jonge mannen, onder wie twee minderjarigen, die in november 2014 zijn aangehouden na een spectaculaire achtervolging op de Rijksstraatweg bij Den Hoorn, zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen en werkstraffen.

De mannen probeerden in te breken in een woning aan de Vlaardingsekade te Schipluiden. Toen de bewoner thuiskwam, werd hij bedreigd met een stroomstootwapen. Vervolgens zijn de mannen gevlucht in een auto.

Frontale botsing Tijdens hun vlucht zijn ze gevolgd door een politiehelikopter en een politieauto. De vlucht is op de Rijksstraatweg geëindigd in een frontale botsing met de BMW van oud-minister Marja van Bijsterveldt. Daarna is de politieauto op de vluchtauto gebotst. Omdat er geen letsel bij de politiemensen en de oud-minister was, kon de rechtbank de bestuurder van de vluchtauto slechts veroordelen voor gevaarlijk rijgedrag. (en natuurlijk de inbraak).

Straffen De twee meerderjarige mannen krijgen gevangenisstraffen van twee jaar (bestuurder) en een jaar, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De bestuurder krijgt daarnaast een ontzegging van de rijbevoegdheid van een jaar opgelegd. Deze mannen blijven voorlopig vastzitten. De twee minderjarige mannen krijgen jeugddetentie voor de duur van 188 dagen, waarvan 120 voorwaardelijk, en 160 dagen waarvan 120 voorwaardelijk. Zij hebben hun straf al uitgezeten. Daarnaast krijgen zij een werkstraf.